Париж завжди був найкращим містом для смакування вишуканої випічки. Але зараз він перевершив сам себе.
Коли хтось пропонує вам паризький десерт, ви завжди погоджуєтесь!
Французька столиця є домівкою світових майстрів випічки ще з часів Антуана Карема, який на початку 1800-х років популяризував такі складні кондитерські вироби, як мільфей (millefeuille) – десерт із листкового тіста, крокембуш (croquembouche) – карамелізована вежа з заварних профітролів, та полуниця Романов – мариновані ягоди зі збитими вершками. Саме тому він став першим найкращим у світі шеф-кондитером.
Сучасна кондитерська сцена Парижа більш динамічна та вишукана, ніж будь-коли раніше. Тим не менш, традиції високого кондитерського мистецтва залишаються непорушними. Чого лише вартий десерт «обман зору» (trompe l’oeil), який Карем вважав витонченою класикою. Цінність десертів настільки висока, що один із найкращих паризьких шеф-кондитерів відкрив свій магазин у розкішному особняку готелю Le Meurice. Тут можна скуштувати найкращу, на думку експертів, випічку від майстрів, які знають, як створити справжню магію з борошна, масла, цукру та вершків.
Пропонуємо вашій увазі найкращі кондитерські заклади Парижа.
Odette
Адреса: 77 Rue Galande, 5-й округ
Творець ресторанної імперії Нобу Мацухіса відкрив свій перший ресторан у Парижі у 2016 році і саме тоді він закохався в кремові тістечка Одетти. «Хоча це класичний французький десерт, він багато років був популярним у Японії». Тут золотисті, ніжні тістечка наповнюються начинкою з класичною ваніллю, шоколадом, праліне, фісташками та зеленим чаєм. «Концепція проста, але щоразу, коли ви куштуєте ці тістечка, відчуваєте нові емоції». Кондитерська Odette розташована в Латинському кварталі.
Рекомендовано Нобу Мацухісою, шефом/засновником ресторанів Nobu по всьому світу.
Le Meurice
Адреса: 228 Rue de Rivoli, 1-й округ
У добре обладнаній обідній залі готелю Meurice неймовірні творіння Седрика Гроле привернули стільки уваги, що він відкрив тут цілий кондитерський бутік, де пиріжок Le Citron Vert пропонується тільки в сезон. Шеф-кухар Домінік Ансель, який розуміє силу інновацій, захоплюється «чудовою» випічкою, яка так схожа на свіжі фрукти та горіхи. Для цього десерту зовнішня «шкірка» текстурована так, щоб максимально нагадувати свіжий лайм, разом із листочком та стеблом, а всередині десерту – лимонний мус і мармелад. «Коли я був у Fauchon у Парижі кілька років тому, я запропонував Седрику приєднатися до нашої команди, і як чудово бачити, як він виріс і як він розсуває межі в мистецтві десертів».
Рекомендовано Домініком Анселем, шефом/співвласником пекарні Dominique Ansel Bakery у Нью-Йорку, Лос-Анджелесі, Лондоні та Токіо.
Pierre Hermé
Адреса: 4 Rue Cambon, 1-й округ
Шеф-кухар Елен Дарроз, удостоєна двох зірок Мішлен, називає кондитера П’єра Ерме «Пікассо теста». Ерме є автором її улюбленого творіння Plaisir Sucré: дакуазний бісквіт (шаруватий торт з горіхами та вершками) з тонкою пластинкою молочного шоколаду та шоколадним вершковим кремом. «Цей десерт – досконалість з точки зору текстури, балансу і солодкості. П’єр Ерме змінив світ кондитерських виробів у Франції!».
Рекомендовано Елен Дарроз, шефом/співвласником ресторану Hélène Darroze в готелі Connaught в Лондоні та ресторану Hélène Darroz у Парижі.
La Pâtisserie des Réves
Адреса: 93 Rue du Bac, 7-й округ
У 2009 році на Лівому березі відкрилися двері однієї з найвисокотехнологічніших кондитерських у місті, а цукерки Філіпа Контічіні були представлені як коштовності в невеликому залі пастельного кольору. Для Фабіана фон Хауске, який сам готував десерти в ресторані Noma в Копенгагені та брав участь у відкритті кондитерських Contra і Wildair у Нью-Йорку, пиріжок «Сент-Оноре» – його найулюбленіший кондитерський виріб усіх часів. Торт із листкового тіста з карамелізованим вершковим кремом обрамлений витком крему десерту Сент-Оноре, що робить кондитерський виріб хрустким і водночас витонченим, шовковистим. «Секрет десерту – в начинці, – заявляє фон Хауске. – Це найкраще, що я коли-небудь пробував».
Рекомендовано Фабіаном фон Хауске, шефом/співвласником ресторанів Contra і Wildair у Нью-Йорку.
Stohrer
Адреса: 51 Rue Montorgueil, 2-й округ
Найстаріший кондитерський магазин Парижа належав Ніколя Стореру, який був шеф-кухарем Людовіка XV. Він відкрив магазин Stohrer в 1730 році. Творіння в кондитерській Stohrer – класичне відображення вікових французьких традицій. Один з найвідоміших десертів – це Puit d’Amour («колодязь любові»), де листкове тісто покривається ванільним кремом та карамельною глазур’ю. «Цей десерт дуже кремовий, класичний і дуже французький, – говорить французький шеф-кухар Паскаль Ауссиняк з Лондона. – Не пробуйте, якщо ви на дієті».
Рекомендовано Паскалем Ауссиняком, шефом/співвласником ресторану Club Gascon у Лондоні.
La Patisserie Cyril Lignac
Адреса: 2 Rue de Chaillot, 16-й округ
«Я їжджу до Парижа тричі на рік і завжди заглядаю в магазин на вулиці де Шайо, – говорить шеф-кухар Том Айкенс про цю кондитерську. Також він завжди бере там свіжі круасани, багет, шоколадний хліб, частування для родини та десерт Equinoxe. Перше фірмове пиріжне від Cyril Lignac та Benoît Couvrand готується з легким ванільним кремом з бурбоном – з начинкою з підсоленої масляної карамелі на хрусткому бісквіті Speculoos, обгорнутому в сірий обгорток, прикрашеному трьома декоративними червоними точками.
Рекомендовано Томом Айкенсом, шефом/співвласником ресторану Tom’s Kitchen в Лондоні та Pawn в Гонконгу.
Du Pain et des Idées
Адреса: 34 Rue Yves Toudic, 10-й округ
З того часу, як пекарня-кондитерська відкрилася в 2002 році, вона перетворилася на одну з найкращих у окрузі. Тут можна замовити дивовижний хліб, а також незвичайний круасан у формі равлика Escargot. Начинки змінюються сезонно, але засновник Кристоф Вассер відомий передусім завдяки фісташковій і шоколадній начинкам. «Це комбінація фісташкового ароматного крему в кондитерських виробах, шоколадної стружки і повітряного, але все ще масляного листкового тіста, вони доповнюють одне одного, – говорить шеф-кухар П’єр Коффманн. – Справжнє задоволення!»
Рекомендовано П’єром Коффманном, шефом/співвласником колишнього ресторану La Tante Claire в Лондоні.
Sebastien Gaudard
Адреса: 1 Rue des Pyramides, 1-й округ
Себастьян Гаудард, випускник Fauchon, був названий одним з найкращих кондитерів Франції головними кулінарними критиками країни. «Дехто вважає його стиль трохи суворим, але у нього – лише найкращі інгредієнти, дуже прості смаки і натуральні кольори», – говорить шеф-кухар Даниєль Роз. Серед презентацій елегантних тортів в елегантній чайній кімнаті Роз говорить, що варто звернути увагу на торт Le Mussipontain – це поєднання безе, ванільного крему і карамелізованого мигдалю, вигадане Даниєлем.
Рекомендовано Даниєлем Розом, шефом ресторану Le Coucou в Нью-Йорку.
Jean-Paul Hévin
Адреса: 231 Rue Saint Honoré, 1-й округ
Син фермера Жан-Поль Хевін відточував своє майстерність шоколатьє в Японії та відомий оригінальністю та красою своїх творів. «Я ходжу в його магазин кожен раз, коли перебуваю в Парижі», – каже відомий шеф-кухар Джейсон Атертон. Він особливо захоплюється десертом Pomme de Terre – незвичайним кондитерським шоколадним вершковим кремом з марципановою шкіркою, підсмаженою так, що вона надає десерту вигляд картоплі. Там є апельсинова кора, волоські горіхи, родзинки і трохи алкоголю. «Це смачно!», – каже Атертон.
Рекомендовано Джейсоном Атертоном, шефом/співвласником ресторанів Pollen Street Social в Лондоні та The Clocktower в Нью-Йорку.
Poilâne Bakery
Адреса: 8 Rue du Cherche-Midi, 6-й округ
Poilâne славиться пишним, повітряним хлібом, прикрашеним елегантним логотипом «P», але для майстра-пекаря Джима Лахі, основна роль тут належить яблучному пирогу. «Він такий легкий і такий маслянистий, що іноді здається, що він виготовлений з ідеального листкового тіста яблук і цукру. А розмір пирога практично збігається з розміром вашої руки. Ви ризикуєте з’їсти його, перш ніж донести до місця призначення».
Рекомендовано Джимом Лахі, засновником пекарні Sullivan Street Bakery в Нью-Йорку.
Angelina
Адреса: 226 Rue de Rivoli, 1-й округ
Салон Angelina, з його інтер’єром в стилі Belle Époque, може бути синонімом самого густого, жирного гарячого шоколаду, але ця кондитерська відома передусім десертом Mont Blanc. «Це простий кондитерський виріб: смачний контраст текстур з правильною солодкістю, – хвалить шеф-кухар Ерік Ріпер. Шарики хрусткого безе і легкі збиті вершки з каштановим кремом – все це в узорі, який дещо нагадує пташине гніздо.
Рекомендовано Ерік Ріпер, шефом/співвласником ресторану Le Bernardin в Нью-Йорку.
Mokonuts
Адреса: 5 Rue Saint-Bernard, 11-й округ
В чарівній вітрині в районі Бастилії команда подружжя Омара Корейтема та Моко Хірамії подає меню десертів близькосхідної кухні, таких як таббуле. Але кафе передусім відоме десертами Хірамії. Печиво з шоколадною стружкою – особливий фаворит шеф-кухаря Деніела Хумма – власника 3 зірок Мішлен. «Це повна протилежність пиріжкам, про які більшість людей думають у Парижі. Але вони неймовірні!» – говорить Хум. Солодощі випікаються протягом дня, тому вони м’які, тягучі та покриті розплавленим шоколадом.
Рекомендовано Деніелем Хумом, шефом/співвласником ресторану Eleven Madison Park в Нью-Йорку.
Ble Sucré
Адреса: 7 Rue Antoine Vollon, 12-й округ
Ті, хто цінує тонкощі легендарного французького madeleine-little scalloped (мадлен – маленьке печиво у формі раковин), що містять борошно, цукор, масло, яйця, лимон – ласкаво просимо в Ble Sucré! Тут Фабріс Будра, колишній шеф-кухар, володар 3 зірок Мішлен, випустив божественні кондитерські вироби, які б вибили Пруста з ніг. «Вони покриті цитрусовою глазур’ю, – пояснює шеф-кухар Майкл Ентоні, який вивчав кулінарію у Франції. – Вона легка, але додає геніальний аромат печиву».
Рекомендовано Майклом Ентоні, шефом/співвласником ресторану Gramercy Tavern в Нью-Йорку.
Джерело: www.bloomberg.com/features/2018-paris-best-pastries/